De ce Klus?


Într-o lume în continuă schimbare, în care tehnologia și inovația ne transformă viețile, este important să ne amintim de rădăcinile culturii și limbii noastre. În acest context, numele inițiativei KlusAI nu a fost ales întâmplător, ci reprezintă un omagiu adus unui eveniment semnificativ din istoria limbii române.

KlusAI: Legătura cu istoria și inspirația din prima carte tipărită în limba română cu alfabet latin

Numele KlusAI își trage originea de la George Buitul, un iezuit de origine română din secolul al XVII-lea, profesor la Alba Iulia. El a avut un rol crucial în promovarea limbii române și a educației, fiind cel care a publicat prima traducere a catehismului lui Petrus Canisius în limba română. „Summa Kredinczei”, în scrierea de la acea vreme, este prima carte tipărită în limba română cu alfabet latin.

Pe foaia de titlu a celei de-a doua ediții a lucrării, se regăsește textul „Tiperit en Klus en Anul Domnului 1703″, care în limbajul și scrierea de astăzi se traduce în „Tipărit în Cluj în anul Domnului 1703”. Acest moment istoric reprezintă un punct de referință în evoluția limbii române și a alfabetizării populației vorbitoare de această limbă. Cluj este, desigur, și orașul în care s-a înființat KlusAI.

„Summa Kredinczei”, în scrierea de la acea vreme, este prima carte tipărită în limba română cu alfabet latin. (sursa: Wikpedia)

Prin alegerea numelui KlusAI, echipa noastră își exprimă respectul și admirația față de pionierii care au contribuit la dezvoltarea limbii române și la promovarea cunoașterii. În același timp, KlusAI își propune să ducă mai departe această moștenire, prin cercetarea și inovarea în domeniul inteligenței artificiale aplicate limbii române. Astfel, KlusAI își asumă misiunea de a contribui la dezvoltarea tehnologiei IA în limba română, pentru a asigura un viitor incluziv și echitabil pentru vorbitorii de limba română.

Redescoperind și onorând astfel istoria noastră, KlusAI este inspirată să construiască un viitor în care limba română și cultura noastră ocupă un loc de seamă în era digitală și a inteligenței artificiale.